Rețete

Pastrav cu sos de usturoi, lamâie, unt si ierburi

Pastravul cu sos de usturoi, lamaie, unt si ierburi este o modalitate usoara si gustoasa de a prepara pestele, mai ales daca te grabesti! Întregul proces durează doar 30 de minute. Ierburile italiene, pătrunjelul proaspăt și usturoiul accentuează aroma excelentă de pește.

Cum să selectezi, să păstrezi și să gătești păstrăvul?

Alege păstrăvii cu o greutate ideală de 1 până la 2 kg. Poate fi tentant să cumpărați pește mare ca cea mai bună opțiune pentru un festin bogat, dar gustul păstrăvului mare nu este la fel de bun ca cel al unuia mic.

Tăiați capul și coada păstrăvului. Acest pas este opțional în gătitul peștelui. Pentru a face acest lucru, tăiați capul la nivelul gâtului, de-a lungul zonei moi, între claviculă și branhii. Folosește un cuțit subțire de cioplit pește pentru a tăia toată lungimea burtei, de la cap până la coadă. Scoateți interiorul abdomenului, apoi clătiți păstrăvul cu apă curată și rece. Acest lucru va elimina orice sânge și murdărie rămase. Sângele peștelui conferă păstrăvului gustul său specific.

Tăiați peștele. Poziționați burta păstrăvului în sus și tăiați de sus în jos de-a lungul coloanei vertebrale. Scoateți cu grijă oasele rămase. Un rând de oase trebuie să rămână în centrul fiecărui file.

Păstrați păstrăvul proaspăt în partea cea mai rece a frigiderului (de obicei, cel mai mic raft din spate sau sertarul pentru carne). Nu păstrați păstrăvul mai mult de 2-3 zile.

Păstrăvul poate fi congelat până la două luni într-un congelator uscat și timp de 3-4 luni dacă este înghețat. Pentru a dezgheța, despachetați, puneți peștele într-o tigaie, acoperiți și dați la frigider pentru 24 de ore.

Garnitura perfectă

În cazul păstrăvului, există multe variante delicioase de garnitură. Deoarece acest tip de peste este uleios si absoarbe bine aromele, poate fi servit cu cartofi fierti sau garnituri mai complexe.

Ce este ușor de preparat și nu necesită multe ingrediente? Mălai. Ai nevoie doar de 3 ingrediente: apă, sare și mălai. Aduceți apa la fiert, adăugați sare și apoi făina de porumb. Coaceți hominy la foc mic timp de 30-40 de minute, amestecând din când în când.

O garnitură de legume coapte se potrivește și cu păstrăvul. Frumusețea acestei garnituri este că poți folosi orice legume pe care le ai acasă. Cartofi, morcovi, ceapă, vinete, conopidă și multe altele. Stropiți legumele cu ulei de măsline și puneți la cuptorul preîncălzit pentru câteva minute.

Timp de pregătire: 10 min

Timp de preparare: 20 min

Timp total: 30 min

Porții: pentru 4 persoane

Ingrediente:

  • 1 kg păstrăv - două bucăți mari de file cu coajă
  • 2 linguriți ulei de masline (mai mult daca este nevoie)
  • O linguriță amestecuri de ierburi aromatice (cimbru, oregano, patrunjel)
  • Sare la gust
  • 4 căței de usturoi, tocați
  • 3 lingurițe suc de lămâie proaspat stors
  • 2 lingurițe vin alb
  • 2 lingurițe unt topit
  • 2 lingurițe patrunjel, tocat marunt

Instrucțiuni:

  1. Stropiți interiorul fileului de pește cu condimente și sare (daros). Fileurile de pește vor fi cu pielea în jos, așa că nu este nevoie să asezonați pielea.
  2. Într-o tigaie mare (în care va ține două fileuri de păstrăv), încălziți 2 linguri de ulei de măsline la foc mediu, dar nu aduceți uleiul la punctul de fierbere. Puneți fileul de pește cu pielea în jos în tigaia fierbinte. Gatiti pastravul pe aceasta parte 3-5 minute la foc mediu, avand grija sa nu lasati uleiul sa fiarba. Aduceți la o friptură ușoară. Întoarceți fileul pe cealaltă parte (dacă este necesar, adăugați mai mult ulei). Gatiti inca 2-4 minute la foc mediu (pentru a preveni arderea uleiului). Se ia tigaia de pe foc, se acoperă cu un capac și se lasă peștele să se odihnească 5-10 minute, ca să fie complet fiert.
  3. Când peștele este gata, folosiți o spatulă pentru a scoate cu grijă fileul din tigaie. Îndepărtați cu grijă pielea și asigurați-vă că tot uleiul rămâne în tigaie.
  4. Adăugați usturoiul tocat, sucul de lămâie și vinul alb în tigaia cu unt. Gătiți acest amestec la foc mediu timp de 1 minut până când usturoiul se înmoaie ușor. Scoateți tigaia de pe foc. Se adauga 1 lingura patrunjel si 2 linguri unt, amestecand pana se topeste untul si formeaza un amestec cremos (tigaia se ia de pe foc).
  5. Pune peștele în tigaie, stropește fileurile cu sosul, apoi se răstoarnă pe cealaltă parte și se presară pătrunjel tocat. Peștele este gata!