Pasta cu creveți și mozzarella, cu roșii deshidratate, busuioc, fulgi de ardei roșu, într-un sos cremos și delicios făcută din ce aveți în frigider. O rețeta de succes în orice casă și minunată pentru toți iubitorii de creveți!

Pasta Penne sunt perfecte pentru acest fel de mancare, deoarece menține și absoarbe sosul foarte bine, iar cu fiecare muscatura veți savura nu doar paste și creveții, ci și o bucata generoasa de sos! Indiferent de pastele pe care le folosiți, asigurați-vă că ați gatit-o al dente, apoi clătiți-o sub jet de apă rece, strecurați-o și doar apoi adăugați sosul.

Cum gătim corect creveții?

Este foarte tentant să sară direct în foc, dar în cazul creveților, gătirea este doar o parte din bătălie. În timp ce există multe lucruri de luat în considerare, prima alegere pe care trebuie să o faceți este:  proaspeți sau înghețați? Dacă aveți acces la creveți proaspeți, atunci mergeți cu ei – în caz contrar, alegeți înghețați. Creveții au o perioadă de depozitare atât de scurtă încât, dacă nu îi puteți obține în decurs de câteva ore de la pescuit, cea mai fiabilă alegere ar fi creveții congelați.

Alegeți creveții cu crustă, care, de obicei, oferă mai multă aromă mâncării, decât frații lor goi. De asemenea, este important să dezghețați complet creveții înainte de gătire. Creveții, indiferent de mărime, se gătesc atât de repede încât, dacă întregul crevet nu se află la temperatura camerei atunci când îl gătiți, partea exterioară se va supra găti,  înainte ca interiorul crevetelui să realizeze că focul este pornit.

Ultimul lucru pe care trebuie să-l faceți înainte de a găti creveții este o sărare rapidă. Pentru fiecare 500g  de creveți, amestecați un vârf de praf de copt și o linguriță de sare într-un vas cu apă. Apoi adăugați creveții și asigurându-vă că sunt complet scufundați. Aruncați în creveții în amestec și lăsații să stea pentru aproximativ o oră. Acum, sunteți gata să-i gătiți.

Garnitura perfectă

Creveții pregătiți își obțin aroma bogată dintr-un amestec de unt, usturoi, ierburi și lămâie. Deși creveții pot fi serviți cu paste, cu o garnitură sau două, împreună cu pâinea sau ca aperitiv, totuși creează o masă în stil bistro, vrednică de rădăcinile europene ale acesteia. Puteți alegeți între bucatele bogate în amidon sau legume, pentru a completa acest produs, care este plin de proteine.

Acest buchet de arome se combină perfect cu un pahar de vin. Minunat ar fi să căutați un vin alb, proaspăt, sec și cu o aciditate bună. Doriți ceva, care să poată tăia greutatea untului, dar are de asemenea un nivel de aciditate balansat pentru a se evidenția aromele de lămâie și puterea de a mișca gustul usturoiul. Acestea sunt toate opțiuni grozave care vor funcționa perfect cu acest fel de mâncare. Sfat: Puteți folosi același vin pe care intenționați să îl consumați și în sos, pentru echilibru.

_____________________________________________________________________________________

Timp de preparare: 30 min

Durată gătirii: 30 min

Timp Total: 1 oră

Porții: 4 persoane

Pasta:

250 g de pasta penne (fără gluten – utilizați paste din orez brun fără gluten)

2 linguri de masă de ulei de măsline (îl puteți scurge din borcanul cu roșii deshidratate sau puteți folosi ulei de măsline simplu)

500 g de creveți curățați

3 căței mari de usturoi, mărunțiți

1/4 linguriță de sare

Sos:

1 borcan mic (100 g) de roșii deshidratate în ulei, sau puteți folosi 100 g de roșii deshidratate fără ulei

4 căței mari de usturoi, mărunțiți

1 cană de smântână

1 cană de brânză de mozzarella, mărunțită

1 lingură de masă de busuioc (dacă folosiți uscat), dacă adăugați proaspăt se poate și mai mult

1/4 linguriță fulgi de ardei roșu, zdrobiți (cel puțin, adăugați mai mult după gust)

1/8 linguriță de paprica

1/2 cană de apa de pasta gătită

1/4 linguriță sare, sau după gust

Instrucțiuni:

  1. Gătiți pastele conform instrucțiunii de pe ambalaj. Rezervați puțină apă de paste gătită. Scurgeți pastele.
  2. Notă: dacă utilizați roșii deshidratate în ulei (din borcan), asigurați-vă că le-ați scurs de ulei înainte de a le folosi. Rezervați 2 linguri din uleiul drenat pentru a trata creveții, după cum este descris mai jos:
  3. Încălziți 2 linguri de ulei de măsline (rezervate din borcanul de roșii deshidratate – consultați nota de mai sus sau folosiți uleiul de măsline obișnuit) într-o tigaie mare la foc mediu. Adăugați creveți, usturoi tocit și gătiți creveții pe o parte, timp de aproximativ un minut până când creveții capătă un roz sau maro auriu. În timp ce gătiți, presărați creveții cu sare. Asigurați-vă că nu se aglomerează creveții în tigaie, în caz contrar se va forma umiditate, iar creveții nu vor pregăti bine. După 1 minut, întoarceți creveții pe cealaltă parte și gătiții timp de aproximativ 30 de secunde sau încă 1 minut. Creveții trebuie să fie de culoare aurie sau roz pe ambele părți și să nu fie prea copți.
  4. Scoateți creveții cu grijă pe o farfurie, asigurați-vă că lăsați tot uleiul în tigaie.
  5. În aceeași tigaie, se adaugă roșii deshidratate (scoase din ulei și tăiate în bucăți mici, dacă este necesar), mult usturoi tocat și se încinge în ulei de măsline (rămasă din creveți) la foc mediu, agitându-se timp de 1 minut până când usturoiul capătă un miros plăcut . Tigaia trebuie să fie bine încinsă.
  6. Adăugați smântâna în tigaia fierbinte cu roșiile deshidratate și aduceți la fierbere. Adăugați brânză mărunțită în tigaie și amestecați constant în timp ce fierbe până se formează sosul cremos. În cazul în care sosul este prea gros, adăugați o cantitate mică de lapte sau rezerva de apă fiartă de la paste. Adăugați busuioc, fulgii de ardei roșu zdrobiți, paprica. Se amestecă.
  7. Adăugați treptat 1/4 linguriță de sare, amestecând la foc mic și gustați (este posibil să aveți nevoie de mai puțin de 1/4 linguriță).
  8. Adăugați pastele gătite la sosul cremos și reîncălziți ușor pe foc mediu. Apoi adăugați creveții gătiți, amestecați. Gustați și adăugați mai multă sare, dacă este necesar. Lăsați totul să se fierbe la foc mic pentru câteva minute pentru a combina aromele.
  9. Notă: Asigurați-vă că ați adăugat suficientă sare pentru a scoate în evidență aromele de busuioc și al roșiilor deshidratate.