Dorada este un pește de formă rotundă, categorisit ca fiind un pește cu carnea „albă” și care poate crește până la 60 cm. Este, în general, considerat unul dintre cei mai gustoși pești din această familie. Are o aromă dulceagă și o textură similară cu cea a bibanului de mare, ceea ce îl face ușor de înlocuit, dacă nu-l aveți la îndemână.

Peștele Dorada are o mulțime de oase de dimensiuni mici, așa că atunci când îl alegeți, cel mai bine este să cumpărați pești mai mari, deoarece au un raport mai bun între carne si oase. Astfel, oasele devin mai ușor de îndepărtat. Pentru a verifica dacă peștele este pregătit, folosiți vârful unui cuțit ascuțit și tăiați partea cea mai groasă a fileului. Dacă peștele a fost gătit corect, carnea va avea un aspect opac, dar în niciun caz carnea nu va fi uscată.

Peștele Dorada poate fi considerat cu siguranță un produs alimentar dietetic, deoarece echilibrul de acizi grași, proteine ​​și o cantitate mică de carbohidrați saturați asigură perfect organismul cu substanțe nutritive și, prin urmare, acest produs este prima alegere pentru persoanele care sunt la dietă sau cei care țin o cură de slăbire. Beneficiile Doradei pentru aspectul fizic al omului este și el unul foarte mare: conținutul esențial al acizilor grași omega-3 ajută la prevenirea îmbătrânirii, la îmbunătățirea memoriei și a funcționării inimii (prin creșterea elasticității vaselor sangvine), face pielea elastică, întărește unghiile și previne căderea părului.

Dorada proaspătă se găsește în numeroase supermarketuri, este expusă pe gheață sau gata ambalată în caserole. Este important ca peștele (oricare ar fi el) să nu miroase respingător, ci să aibă o aromă de apă de mare (dacă e marin). Ochii lui trebuie sa fie limpezi, pielea și carnea  – ferme. Dacă apăsați peștele cu degetul, carnea lui trebuie să fie elastica, să revină imediat la forma inițială. Dacă e moale, lăsați peștele acolo.

Garnitura perfectă

Cea mai populară metodă de preparare a peștelui Dorado este coacerea acestuia. În majoritatea restaurantelor din lume, Dorada este servită cu tot cu cap și coadă. Carnea acestui pește se gătește rapid și se combină de minune cu diverse produse.

La mâncărurile din Dorado sunt servite vinuri albe, de preferință seci.

Garniturile pentru Dorada sunt atât de numeroase, încât practic orice vă este pe plac se va potrivi de minune cu acest pește. Desigur, sunt garnituri clasice, precum orezul sau cartofii, cu care vă puteți experimenta după gust. Vă recomandăm câteva garnituri simple și delicioase, care o să vă lase gura apă:

  • Orez cu spanac și stafide
  • Cous cous cu ardei gras
  • Pireu din cartofi cu spanac și broccoli
  • Roșii cherry, prăjite cu salvie și usturoi
  • Mazăre verde în sos cremos

Imaginația culinară nu are limite când este vorba de Dorada!

_____________________________________________________________________________________

Timp de preparare: 10 min

Durată gătirii: 5-7 min

Timp Total: 25 min

Porții: 4 persoane

Ingrediente:

500 g cartofi noi

90 g măsline negre

2 linguri de masă de miere

4 fileuri de Doradă

4 roșii

Busuioc proaspăt

2 linguri de masă de oțet de vin roșu

4 linguri de masă de ulei de măsline

Instrucțiuni:

  1. Pentru a fierbe cartofii, puneți la foc o cratiță mare cu apă, adăugați un vârf generos de sare. Tăiați cartofii noi în jumătate (nu este nevoie să-i decojiți!) și adăugați-i în vasul cu apă clocotită. Gătiți-i până capătă o textură moale, aproximativ 15-20 minute.

Sfat: cartofii sunt fierți bine atunci când puteți înfige cu ușurință un cuțit prin ei.

  1. Se taie roșiile în bucăți cu grosimea de aproximativ 1 cm. La fel se procedează cu măslinele si busuiocul. Puneți mierea și oțetul de vin roșu într-un castron cu ulei de măsline și amestecați cu o furculiță.
  2. Amestecați roșiile, măslinele și busuiocul într-un vas, adăugând un vârf de sare și piper negru după preferință. Se amestecă toate ingredientele împreună și se lasă la o parte.

Sfat: roșiile condimentate vor lăsa suc, care este DELICIOS!

  1. Odată ce cartofii sunt gătiți, aceștia se scurg de excesul de apă și se lasă câteva minute. Puneți-i înapoi în vas (cratiță). Se condimentează cu un vârf de sare și de piper negru. Striviți puțin cartofii cu o furculiță (nu amestecați!). Puneți un capac și lăsați-i la o parte în timp ce gătiți peștele.
  2. Încălziți o cantitate generoasă de ulei într-o tigaie, la o temperatură medie-mare. Se condimentează fileurile de Dorada cu sare și piper negru. Atunci când uleiul este destul de înfierbântat, așezați cu mare atenție peștele în tigaia încinsă, cu pielea în jos. Gătiți timp de 3 minute.

Sfat: Apăsați ușor peștele în primele 30 de secunde de gătire pentru a opri deformarea acestuia, dar nu-l mișcați din loc, în caz contrar, pielea nu va fi crocantă! Întoarceți pestele și gătiți-l timp de încă 2 minute.

  1. Așezați cartofi zdrobiți pe o farfurie, adăugați deasupra fileul de Doradă și adăugați o lingură generoasă de salsa de rosii dulci pe partea laterală a farfuriei. Bucurați-vă papilele gustative!