Păstrăv cu sos de usturoi, lămâie, unt și ierburi – un mod simplu și delicios de a găti peștele, mai ales dacă vă grăbiți! Întreaga rețetă durează doar 30 de minute. Condimentele din ierburi italiene, pătrunjelul proaspăt tăiat și usturoiul oferă o aromă excelentă peștelui!

 Cum alegem, păstrăm și pregătim ideal păstrăvul?

Selectați un păstrăv care are o greutate ideală, de la 1kg până la 2 kg. Poate fi tentant să luați un pește mai mare, considerându-l foarte gustos pentru o masă bogată, totuși, aroma unui păstrăv mai mare nu este la fel de bună ca cea a celor mai mici.

Tăiați capul și coada păstrăvului. Acest pas este opțional. Pentru a face acest lucru, tăiați începând de la gât, peste zona moale dintre claviculă și branhii. Utilizați cuțitul și faceți o tăietură de-a lungul părții inferioare a peștelui de la coadă, de-a lungul stomacului până la gât. Veți dezveli măruntaiele. Prindeți-le bine și îndepărtați-le. Apoi, clătiți păstrăvul cu apă curată și rece. Acest lucru va elimina orice rămășițe de sânge, murdărie și resturi de pește. Sângele peștelui este ceea ce face ca păstrăvul să aibă un gust specific  de pește.

Feliați peștele. Cu partea burții îndreptată în sus, luați cuțitul și tăiați, începând cu partea superioară, de-a lungul coloanei vertebrale. Scoateți cu atenție maximă oasele rămase. Ar trebui să existe un șir de oase rămase în centrul fiecărui fileu.

Păstrați păstrăvul proaspăt în cea mai rece parte a frigiderului dvs. (de obicei, cel mai mic raft din spate sau în compartimentul de carne). Consumați-l repede, în două sau trei zile.

Păstrăvul păstrat bine poate fi înghețat timp de până la două luni într-un congelator frigorific și trei până la patru luni – într-o înghețare profundă. Pentru a-l dezgheța, despachetați, puneți pește în tigaie, acoperiți-l și lăsați timp de 24 de ore în frigider.

Garnitura perfectă

 În cazul păstrăvului, avem o multitudine de opțiuni pe care le putem pregăti drept garnitură. Așa cum acest tip de pește este unul gras și absoarbe foarte bine toate aromele, putem găti de la cartofi fierți până la garnituri mai sofisticate, oricum alegerea este una grea.

Ce ar fi ușor de preparat și totodată nu necesită multe ingrediente? Mămăliga! Aveți nevoie doar de 3 componente: apa, sare și făină de mălai. Puneți apa la fiert, când ajunge la punctul de fierbere, adăugați sarea și apoi făina de mălai. Mestecați periodic și lăsați să se coacă la foc mic timp de 30-40 min.

O garnitură din legume la cuptor ar putea completa la fel de bine cina dvs. Farmecul acestei garnituri este că puteți folosi toate legumele pe care le doriți sau pe care le aveți acasă. Cartofi, morcovi, ceapa, vinete, conopidă și multe altele, toate acestea pot fi stropite cu un pic de ulei de măsline și date la cuptor pentru doar câteva minute.

_______________________________________________________________________________________

Timp de preparare: 10 min

Durată gătirii: 20 min

Timp Total: 30 min

Porții: 4 persoane

Ingrediente

1 kg de păstrăv – două bucăți mari de fileu cu piele

2 linguri de masă de ulei de măsline (mai mult, dacă credeți că e necesar)

1 lingură de masă de un amestec de ierburi aromate (cimbru, oregano, pătrunjel)

Sare după gust

4 căței de usturoi, mărunțit

3 linguri de masă de suc proaspăt stors de lămâie

2 linguri de masă de vin alb

2 linguri de masă de unt topit

2 linguri de masă de pătrunjel, tăiat mărunt

Instrucțiuni

  1. Se presară partea superioară a fileurilor de pește cu condimente și sare (generos). Fileurile de pește vor fi puse cu pielea în jos – nu este nevoie condimentarea pielii.
  2. Într-o tigaie mare (suficient de mare pentru a se potrivi 2 fileuri de păstrăv), încălziți 2 linguri de ulei de măsline la foc mediu până la încălzire, dar nu încingeți. Pe tigaia înfierbântată cu ulei de măsline, adăugați fileuri de pește cu partea pielii în jos. Gătiți păstrăvul pe această parte (cu pielea în jos) timp de 3-5 minute la foc mediu, asigurând-vă că uleiul nu fumegă, doar până când se rumenește ușor. Întoarceți fileurile pe cealaltă parte, cu fața în jos (adăugați mai mult ulei, dacă este necesar). Gătiți timp de 2-4 minute la foc mediu (pentru a preveni arderea uleiului). Scoateți tigaia de pe foc, acoperiți-o cu un capacul și lăsați peștele să stea 5-10 minute, acoperit în tigaie, până când se odihnește și se pregătește complet.
  3. După ce peștele este gătit complet, folosind lopățica, îndepărtați cu atenție fileurile de pe tigaie, separând peștele de piele. Îndepărtați cu grijă sau răzuiți pielea păstrăvului de pe fundul tigăii, asigurându-vă că lăsați toate uleiurile în tigaie.
  4. Adăugați usturoiul cubulețe, sucul de lămâie și vinul alb în aceeași tigaie cu uleiul. Gătiți-l la foc mediu-scăzut timp de aproximativ 1 minut, până când usturoiul se înmoaie puțin. Scoateți tigaia de pe foc. Adăugați 1 lingură de pătrunjel mărunțit și 2 linguri de unt la sos, amestecând, până când untul se topește și formează un amestec cremos (focul este stins).
  5. Puneți peștele în tigaie, stropiți sosul peste păstrăv, întoarceți peștele și presărați o lingură de pătrunjel. Gata pentru a servi masa!