Somonul copt cu sos de usturoi, lime și unt – rețetă delicioasă, sănătoasă și, cel mai important, super-ușor de gătit! Doar adăugați peștele în vasul de copt, acoperiți cu celelalte ingrediente și lăsați-l să se coacă! Este nevoie de doar 30 de minute pentru a savura acest deliciu!

Ori de câte ori gătiți somon, unul dintre obiectivele dvs. principale sunt de a vă asigura că, odată ce este copt, somonul este suculent, bine pregătit și nu este uscat. În această rețetă, utilizarea untului și a feliilor de lime aduce un plus de suculență peștelui și, de asemenea, este important să coaceți somonul la temperatura potrivită.

Deci, cât timp și la ce temperatură gătiți somonul?

Temperatura perfectă de a coace somonul este la 190 °C, nu mai mare, timp de aproximativ 20 de minute. Cu toate acestea, toate cuptoarele sunt diferite, unele sunt mai calde, altele sunt mai reci. În unele cuptoare, somonul ar putea fi făcut în 15 minute, în altele – în 20 de minute, iar în unele ar putea dura chiar mai mult.

Mai întâi, încălziți cuptorul la 190 °C. Adăugați 1 lingură de unt topit și împrăștiați-o pe fundul vasului de copt. Sau, în mod alternativ, puteți adăuga untul neîncălzit în vasul de copt și puneți-l în cuptor până când untul se topește. Apoi, adăugați somonul cu pielea în jos. Următorul pas este să tăiați cățeii de usturoi proaspăt, apoi acoperiți peștele cu usturoiul mărunțit. Tăiați jumătate de lime în felii subțiri, acoperiți somonul cu câteva felii și restul împrăștiați-le prin vasul de copt. În cele din urmă, coaceți somonul în cuptorul preîncălzit la 190 °C timp de aproximativ 20 de minute, până când somonul este gătit. Asigurați-vă că îl coaceți descoperit. Și, rețineți, în funcție de cuptor, somonul se poate face mai repede (în 15 minute) sau mai greu (în 25-30 de minute). Stați cu ochii pe somon până la sfârșit. Ușor!

Care este garnitura perfectă pentru somon?

Această rețetă de somon copt ar fi bine să o serviți cu orez Jasmin proaspăt gătit, pufos. Turnați tot sosul untos de usturoi peste somon și orez! Deasupra, presărați o cantitate mică de pătrunjel proaspăt mărunțit și aveți o cină sănătoasă pe masă!

Dacă doriți ceva proaspăt și verde ca garnitură, încercați spanac. Pentru ceva mai cremos, pregătiți pireu de cartofi cu adaos de iaurt grecesc.

_____________________________________________________________________________________

Timp de preparare: 10 min

Durată gătirii: 20 min

Timp Total: 30 min

Porții: 4 persoane

Ingrediente:

Un file mare de somon, 500 g până la 1 kg

1 lingură de masă de unt topit

Sare

Jumătate de lime, feliat subțire

3 căței de usturoi, mărunțiți

4 linguri de masă de unt, tăiat cubulețe

Pătrunjel proaspăt mărunțit

Jumătate de lime (opțional)

Instrucțiuni:

  1. Preîncălziți cuptorul la 190 °C.
  2. La un vas de copt de dimensiuni medii, adăugați 1 lingură de unt topit și întindeți-l pe fundul vasului. Aranjați în vas somonul, cu pielea în jos. Presărați cu sare pe partea de sus.
  3. Presărați somonul cu usturoi tocat. Adăugați felii de lime pe toată suprafața.
  4. Adăugați deasupra untul tăiat în cubulețe.
  5. Coaceți neacoperit timp de aproximativ 20 de minute sau mai mult (depinde de cuptorul dvs.) sau până când somonul este gata.
  6. Scoateți-l din cuptor.
  7. Îndepărtați feliile de lime din vasul de copt.

Opțiuni sugerate pentru servire:

  1. Serviți somonul cu orez Jasmin. Turnați sosul de unt peste somon și orez.
  2. Presărați cu pătrunjel proaspăt mărunțit. Se stropește cu suc de lime, suplimentar (din jumătatea rămasă de lime), dacă se dorește.