Rețete

Somon copt cu sos de usturoi, lime și unt

Somon copt cu sos de usturoi, lime și unt

Somonul copt cu sos de unt de lămâie cu usturoi este o rețetă delicioasă, sănătoasă și la fel de important de ușoară. Doar puneți fileul de pește într-o tavă de copt, adăugați restul ingredientelor și lăsați-l la copt! Acest fel de mâncare uimitor va fi gata în doar 30 de minute.

Ori de câte ori gătiți somon, scopul principal este să vă asigurați că peștele este suculent și gata. În această rețetă, utilizarea de lămâie și unt adaugă un plus de umiditate fileului de pește. De asemenea, este important să coaceți somonul la temperatura potrivită.

Cât și la ce temperatură să gătești somon?

Temperatura ideală pentru gătirea somonului în cuptor este de 190°C, nici mai mult, nici mai puțin. La această temperatură, peștele va fi gata în 20 de minute. Totuși, toate cuptoarele sunt diferite, unele dau mai multă căldură, altele mai puțin. Prin urmare, în unele cuptoare, peștele va fi gata în 15 minute, în alte cazuri - în 20 de minute, iar în unele poate dura și mai mult.

Mai întâi preîncălziți cuptorul la 190°C. Adăugați 1 lingură. l. untul topit si ungeti forma cu el. O alta varianta este sa adaugati unt netopit si sa dati la cuptor pana se topeste untul. Apoi puneți pielea de somon în jos. Următorul pas este să tăiați căței de usturoi proaspeți și să-i presărați peste fileul de pește. Tăiați o jumătate de lime în rondele și acoperiți somonul cu ele. Dacă au mai rămas câteva bucăți, împrăștiați peste formă. Coacem in cuptorul preincalzit la 190°C timp de 20 de minute pana cand pestele este complet fiert. Când coaceți, nu acoperiți peștele. Și amintiți-vă, de asemenea, că în cazul unor somon la cuptor, acesta poate fi gătit mai repede (în 15 minute) sau mai încet (în 25-30 de minute). Urmăriți peștele până la capăt. Totul este atât de simplu!

Care este garnitura perfectă pentru somon?

Vă recomandăm să serviți această rețetă de somon copt cu orez Jasmine, proaspăt gătit, pufos. Toarna tot sosul de crema de usturoi peste orez si peste! Acoperiți cu pătrunjel tocat mărunt și o cină sănătoasă este gata.

Dacă doriți ceva proaspăt și verde ca garnitură, încercați spanacul. Dacă stomacul vă cere ceva cremos, pregătiți un piure blând de cartofi cu iaurt grecesc.

Timp de pregătire: 10 min

Timp de preparare: 20 min

Timp total: 30 min

Porții: pentru 4 persoane

Ingrediente:

  • File mare de somon, de la 500 g la 1 kg
  • 1 linguriță unt topit
  • Sare
  • O jumătate de lime, feliată subțire
  • 3 căței de usturoi, tocați
  • 4 linguriți unt, tăiat cubulețe
  • Pătrunjel tocat mărunt
  • O jumătate de lime (opțional)

Instrucțiuni:

  1. Preîncălziți cuptorul la 190°C.
  2. Într-un vas mediu de copt, adăugați 1 lingură. lingura de unt topit si ungeti fundul tigaii. Așezați fileul de somon cu pielea în jos. Se presara sare deasupra.
  3. Presărați usturoiul tocat deasupra somonului. Puneți inele de lime peste tot somonul.
  4. Adăugați deasupra untul tăiat cubulețe.
  5. Coaceți peștele, descoperit, timp de aproximativ 20 de minute sau mai mult (în funcție de cuptorul dvs.), până când somonul este gata.
  6. Scoateți din cuptor.
  7. Scoateți feliile de lămâie din tava de copt.

Opțiuni de servire:

  1. Serviți somonul cu orez Jasmine. Se toarnă sosul rezultat peste pește și orez.
  2. Se presara patrunjel tocat. Stropiți suplimentar suc de lămâie (din jumătatea rămasă) dacă este necesar.